Bestyrelsens årsberetning 2024

Aflagt på generalforsamlingen tirsdag den 25. marts 2025

2024 har på alle områder for både bestyrelsen, ledelsen, fagpersonale og frivillige været et aktivt og travlt år med både høj belægning, nye tiltag og fejringen af Sønderborg Kvinde- & Krisecenters 40-års jubilæum.

Bestyrelsen konstituerede sig på samme måde som forrige år med Sanne som formand, Lena som næstformand og Solvejg som referent.

Strategi

Ud over fortsat at have fokus på vores strategi om synlighed og højt fagligt niveau, har vi i 2024 arbejdet og talt meget om, hvordan vi sikrer det faglige ambitionsniveau i krisecenterets arbejde ud fra de økonomiske driftsmuligheder, vi har haft.

Vi har måttet erkende, at driftstilskuddet og vores ambitionsniveau ikke hang sammen, og bestyrelsen besluttede derfor først på året at synliggøre den manglende sammenhæng ved at acceptere et underskud på driftsbudgettet. Dette både for at synliggøre overfor kommunen, at det ikke hang sammen og for at få et realistisk billede af, hvad det reelt koster at drive vores krisecenter.

Vi startede allerede i 2023 med at overveje overtagelse af huset, efter at kommunen tilbød os dette samt påbegyndte undersøgelse af, om det evt. var en mulighed at drive krisecenteret uden driftsaftale. Dette har vi i bestyrelsen brugt rigtig meget tid og ressourcer på i 2024, med mange møder og drøftelser internt, med forhandlinger med kommunen på såvel embedsmandsniveau samt på politisk niveau og sidst men ikke mindst grundige økonomiske beregninger ud fra forskellige scenarier.

Dette førte til, at vi i slutningen af 2024 nåede frem til beslutningen om, at det ville være en fordel af opsige driftsaftalen med Sønderborg Kommune og drive det økonomisk på egen hånd.

En økonomisk fordel, da vi ville kunne modtage betalinger svarende til de mange kvinder og børn, der rent faktisk har ophold på krisecenteret.

En driftsmæssig fordel, da vi vil kunne indrette et sjette værelse og på den måde kunne tilbyde flere kvinder ophold og undgå at skulle afvise så mange pga. pladsmangel.

Men der er også en risiko, såfremt vores belægning falder drastisk. Gennem de seneste fire år, har vi imidlertid set en opadgående belægning, og vi har i 2024 formentlig haft den højeste belægning i krisecenterets historie nemlig 88%. Men risikoen har vi naturligvis både haft med i vores overvejelser og vores beregninger for krisecenterets drift.

Denne beslutning er meldt ud offentligt i starten af 2025, og vi udtræder af driftsaftalen pr. 1.4.2025.

Vi er fortsat i forhandlinger med kommunen om overtagelse af ejendommen og forventer en afklaring heraf i 2025.

Efterværn og ambulante samtaler

Efterværnet er en succes, med stor tilslutning og med mange store donationer gennem året. Det betyder, at kvinderne kan tilbydes rigtig mange gode oplevelser, da sociale aktiviteter skaber fællesskab, som er kerneværdien i Efterværnet.

Målsætningen er fortsat, at kvinderne bliver i stand til at skabe og fastholde et liv uden vold, særligt ved hjælp til selvhjælp.

Ambulante samtaler er en naturlig del af vores værdi, og vi afholder mange. Vores ambition er imidlertid større end det nuværende niveau, og der arbejdes målrettet med at indgå i konceptet ”Sig det til nogen”. Det er endnu ikke lykkes på landsplan, men vi arbejder også lokalt på at få et koncept etableret, så vi på den måde kan få økonomiske midler til at have endnu flere ressourcer til at hjælpe kvinder via ambulante samtaler.

Socialtilsyn

Vi har både haft uanmeldte besøg samt haft korrespondance med Socialtilsyn Syd. Set ud fra bestyrelsens perspektiv har tilsynet stor fokus på de faglige kompetencer og uafhængigheden i bestyrelsen. Tilsynet har således skærpet krav til faglige kompetencer og dokumentation herfor samt skærpet tolkningen af, hvornår man opfattes som underlagt ledelsens beføjelser.

Dette har medført, at vi i slutningen af 2024 blev bedt om at ændre vores bestyrelsessammensætning, så ”indefra-valgte” ikke udgjorde halvdelen af bestyrelsen. Dette indebar en vedtægtsændring og får fremadrettet konsekvenser for, hvor mange af bestyrelsesmedlemmerne, der må vælges indefra. Derfor måtte vi med kort varsel indkalde til en ekstraordinær generalforsamling til afholdelse først i 2025, med forslag om vedtægtsændringer.

Samtidig er vi i bestyrelsen blevet skærpet i vores opmærksomhed på at have de faglige nødvendige kompetencer i den samlede bestyrelse. Heldigvis har vi haft det i den nuværende bestyrelse, men det er en opmærksomhed bestyrelsen fremadrettet skal iagttage i forbindelse med rekruttering til bestyrelsen. Nu er interesse og lyst desværre ikke længere nok – den nødvendige faglighed skal også være til stede i den samlede bestyrelse.

Samarbejde i det sønderjyske

Vores samarbejde med Haderslev og Aabenraa har været lidt påvirket af, at Aabenraa pludselig stod uden leder og har haft brug for at finde sig selv igen. Men vi havde den årlige temadag, som blev afholdt på Folkehjemmet i Aabenraa med stor deltagelse fra alle tre krisecentre.

Personale.

Vi har haft lidt rotation i det faglige personale, da vi kan ønske to medarbejdere tillykke med hver sin lille dreng. Heldigvis har vikarerne været faglige dygtige, og vi har bare en fantastisk faglig personalegruppe, der leverer faglig kompetent arbejde på højt niveau – selvom der har været max travlt.

Vores jubilæum

Vores 40-års jubilæum blev en stor succes med stort besøg af både tidligere beboere, politikere, frivillige og mange, der blot ønskede at se huset. Vi modtog mange fine og flotte donationer, og der blev afholdt så mange fine taler. Selvom man ikke skal fremhæve nogle, tillader jeg mig det alligevel, da Jonna, som næsten har været tilknyttet krisecentrets siden start, holdt en både sjov, alvorlig og tankevækkende tale om krisecenteret gennem tiden. Tak for den Jonna.

Men der skal også lyde en tak til såvel alle de frivillige, der på hver jeres måde var med til at gøre denne dag til en festdag. Og en tak til alle donationer, som løb op i næsten 92.000 kr., som er med til at forskønne livet i og omkring krisecentret.

Julearrangementet – en fast tradition

Den første onsdag i december afholdte vi vores årlige julearrangement. Igen en stor succes med Nissemor, julegodter og stort fremmøde af både børn og voksne.

Det er skønt at opleve, hvordan tidligere og nuværende beboere, ansatte, frivillige, pårørende og relevante samarbejdspartnere den dag kan hygge sammen og ønske hinanden en god jul.

Og uanset hvem man er, så bliver humøret lige løftet, når Nissemor går i gang med sin underholdning.

PR og rekruttering af frivillige

Vores strategi om synlighed ved hjælp af hvervekampagner virker fortsat. I 2024 har vi udover de to årlige infoaftener, hvor leder og en frivillig krisevagt fortæller, fortsat haft fokus på små film. Frivillige har stillet sig til rådighed og givet deres input og Gerda har på vanlig professionel vis redigeret disse film, så der kunne lægges små spot op i biografen. Tak for det store arbejde til jer alle.

Tak til alle jer, der dagligt medvirker på en eller anden måde som frivillig, som ambassadør, og på andre måder bidrager til at vi kan få dækket 1000 krisevagter om året. Det er grundlaget for at vi kan drive krisecenteret.

Kompetenceudvalget: Uddannelse og arrangementer for frivillige

Har igen i år stået for et velforberedt og struktureret kursusprogram for alle frivillige, herunder to foredrag, en filmaften, de obligatoriske kurser og arrangeret årets sociale heldagstur, der gik til Fanø. Tak for jeres kompetente udførelse af disse opgaver. Vi er glade for, at vi på den måde kan give noget tilbage for alle de frivillige timer, der lægges på krisecenteret.

Nye tiltag

Selvom der er travlt på krisecenteret, er der hele tiden fokus på nye initiativer og aktiviteter. Det har i år været i form af en ny frivillighedsgruppe: ”Mad fra Hjertet”, som en gang om ugen kommer og tilbereder et måltid sundt og nærende mad til vores beboere.

Derudover har vi i år gennemført en tilfredshedsundersøgelse blandt alle frivillige. Undersøgelsen viste et rigtig fint resultat med høj tilfredshed.

Derudover afholdt vi et dialogmøde, hvor formålet er, at frivillige og bestyrelse kan tage en uforpligtende dialog om stort og småt. Der var et fint fremmøde, hvor tilfredshedsundersøgelsen blev gennemgået, og hvor der var mange gode og inspirerende spørgsmål og snakke.

Kvindeparaplyen

Sammen med de andre lokale afdelinger af kvindeorganisationer har krisecenteret deltaget i forskellige arrangementer.

8. marts deltog Krisecenteret igen med en stand. Overskuddet fra dette arrangement doneres af Kvindekomiteen til krisecenteret og vi modtog 20.000 kr.

Derudover var der grundlovsfejringen ved Kvindernes Eg den 5. juni.

På Kulturnatten 2024 deltog Kvindeparaplyen med en stand, hvor vi sammen med Rødekors Q-Net, Venneforeningen, Bydelsmødrene, Soroptimisterne og Zonta deltog.  

På Orange Dage i november stod Krisecentret for en workshop med efterfølgende paneldebat.

Vi har fortsat fokus på at balancere mellem ressourcer til deltagelse og forståelse for, at alle har forskellige holdninger til og muligheder for deltagelse og aktivitet i de forskellige arrangementer. Vi forsøger så vidt muligt at deltage i de mange spændende og givende arrangementer med de ressourcer, vi har på krisecenteret.

Støtteforeningen Sønderborg Kvinde- & Krisecenters venner

Denne forening blev stiftet i 2023 og bidrog i 2024 til, at krisecentret modtog § 18 midler fra Kommunes pulje i alt kr. 100.000. Det er vi meget taknemmelige for. Disse midler går omkostninger forbundet med rekruttering af frivillige og til kurser og uddannelse af vores frivillige krisevagter.

Donationer

Ud over de tidligere nævnte har vi modtaget rigtig mange fine donationer:

Trygfonden170.000
Bauhaus                                                                           5.000
Lions Broager-Gråsten50.000
Lions Club Als5.000
LOKK julehjælp ca11.500
Sct. Georgs Gildet6.500
Møblér med Hebru500

Tak

Lad mig slutte denne beretning af med en stor tak til vores frivillige, som på hver jeres måde bidrager med tid, ressourcer, overskud, smil og arbejdskraft i alle mulige aktiviteter. Det er vagter, både aften, nat, weekender og helligdage. Det er særlige opgaver i forskellige grupper og aktiviteter, som diverse gruppen, kompetencegruppen, Mad fra Hjertet, NADA, juridisk rådgivning, bestyrelsesarbejde, PR-arbejde, vagter i dagtimerne på hverdage, der frigør personalet til mere aktiviteter med beboerne og dermed styrker vores ønske om høj faglighed og meget, meget andet.

Hele fundamentet for en organisation, der bæres så meget af frivillige kræfter, har en helt særlig ånd og kultur. Gennem de senere år, hvor belægningen er steget, nye tiltag iværksat og fagligheden og kompetencerne er styrket, er det imponerende at se, hvordan hvert enkelt bidrager på unikke måder og dermed er medvirkende til at føre krisecentret mod at blive et af landet bedste mindre krisecentre. Vi formår virkelig at stå på skuldrene af hinanden og løfte i flok.

Tak – bare tak til jer alle.

Også en tak til alle, der på forskellige måder har bidraget gennem gaver, donationer og anden form for hjælp. Tak til alle, der medvirker til, at vi kan hjælpe de kvinder, der har brug for os.

På bestyrelsens vegne

Sanne Vahlun
Bestyrelsesformand